Leven op Mars? Speciaal

Leven op Mars?
02 aug
2012
Nieuws

Maandagochtend landt een rijdend laboratorium van de NASA op de planeet Mars. Marswagen 'Curiosity' moet sporen van leven gaan zoeken. Maar wat als die inderdaad ontdekt worden?

 

In de Wall Street Journal gaat wetenschapsjournalist Matt Ridley in op die vraag. Hoe groot is de impact wanneer Curiosity sporen van leven vindt, of misschien zelfs een fossiele bacterie? Niet zo heel groot, is het droge commentaar van Ridley. Het zal een opwindend ogenblik zijn, dat zeker, erkent hij. Maar net als na de bekendmaking van de vermoedelijke vondst van het Higgs deeltje zal het onze levens niet echt veranderen.

Politiek

Ridley voorspelt dat er dan wel snel een politieke vraag op tafel komt: wie is verantwoordelijk voor Mars-microben? Wie bepaalt welke experimenten er op Mars mogen worden uitgevoerd? Wellicht zullen er commerciële partijen een expeditie organiseren om Mars-leven naar de aarde te halen – een tentoonstelling zou goud opbrengen.

Er zijn protocollen over wat te doen wanneer het signaal van een buitenaardse beschaving de aarde bereikt, zegt Ridley, maar er ligt geen draaiboek voor de ontdekking van een buitenaardse microbe. Hij roept op tot een discussie hierover.

Geloof

In een video op deze website legt sterrenkundige Heino Falcke uit dat de vondst van leven op Mars van geen enkele invloed is op zijn geloof. “Leven is deel van de Schepping”, zegt hij, waar dat leven zich ook bevindt. Of er buitenaards leven is? “Dat weten we als we het vinden”, is de reactie van Falcke. “Het is er of het is er niet.” De Bijbel zwijgt erover, maar, aldus Falcke, de Bijbel vertelt ook niet hoe je een vliegtuig moet bouwen. “Niet alles staat erin.” De opmerkingen van Falcke over buitenaards leven zijn te vinden vanaf 5 minuut 20 seconden.

De meeste van zijn collega’s zijn er overigens van overtuigd dat er leven buiten de aarde bestaat. Zeker nu astronomen steeds meer planeten buiten ons eigen zonnestelsel vinden, ook planeten in de ‘bewoonbare zone’, lijkt het een kwestie van tijd voordat buitenaard leven wordt ontdekt.

In de Huffington Post van 25 juli verklaren een aantal commentatoren dat de vondst van buitenaards leven vermoedelijk geen grote gevolgen heeft voor de grote godsdiensten. De site voert de baptisten theoloog Hal Ostrander op, die niets moet hebben van evolutie maar geen probleem heeft met buitenaards leven. Hij vergelijkt het met een paar dat na het eerste kind een tweede kind krijgt. Dat tweede kind maakt het eerste kind niet minder bijzonder.

Ridley schrijft trouwens dat de kans erg klein is dat Curiosity onweerlegbare sporen van leven vindt. We hebben dus nog even om na te denken over de vraag wat we moeten doen met Mars microben.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Lieven,

  Weer eens met jouw post 25-01-2020  10:24.

  De wetenschap kan geen bevindingen vermelden op grond waarvan gezegd mag worden dat... 25-01-2020 13:13
 • Dat onze kosmos met zijn materie en energie bestaat, daar zijn zowel niet-wetenschappers als wetenschappers het over eens. Dat ervaren we... 25-01-2020 10:24
 • Andre,

  "Natuurlijk heb jij recht op je mening , maar het is  wetenschappelijk niet meer van betekenis dan dat  ...een mening . Je kunt er... 25-01-2020 09:37
 • Zo zijn er ook een hoop mensen die een god nodig hebben en er in gaan geloven als ze in nood verkeren.
  Mijn grootmoeder zei ooit naar... 25-01-2020 00:01
 • Lieven,

  'Er zijn immers een hoop mensen die eerst een god nodig hebben eer ze zich fatsoenlijk kunnen gedragen".

  Daarom ben ik eigenlijk... 24-01-2020 22:53
 • @Lieven: het gaat er hier weer heftig aan toe lees ik wel:)
  afijn een instemmingsblogje is ook niet alles moet je maar denken.

  Ik reageer... 24-01-2020 22:49