Klimaatscepsis bij Amerikaanse evangelicals Speciaal

Klimaatscepsis bij Amerikaanse evangelicals
02 juli
2012
Nieuws

Zestig procent van de Amerikaanse evangelicals denkt dat de mens niet de oorzaak is van klimaatverandering. Een nieuw rapport moet deze groep aan het denken zetten.

 

Van alle Amerikanen denkt 47 procent dat klimaatverandering niet het gevolg is van menselijk handelen. De National Association of Evangelicals (NAE), die zo’n 450 duizend kerken uit veertig denominaties vertegenwoordigt, heeft een rapport (Loving the least of These) uitgebracht waarin vooral wordt benadrukt hoe klimaatverandering de armen raakt. Het rapport claimt te zoeken naar een ‘Bijbelse basis voor Christelijke betrokkenheid, de wetenschap over klimaatverandering, hoe het klimaat de armen raakt en praktische manieren om hier mee verder te gaan’. Daarnaast speelt ook de zorg voor de schepping  mee.

 

“Amerikaanse evangelicals hebben nog geen consensus bereikt over klimaatverandering”, stelt NAE woordvoerder Leith Anderson. Klimaatwetenschapper Katharine Hayhoe, zelf evangelisch christen, wijst erop dat evangelische kerken geen overkoepelende gezagsstructuren kennen. “De evangelische kerken in de VS kijken naar politici om hun overtuigingen te vormen, ze kijken niet naar hun overtuigingen om daaruit hun politieke keuzes vorm te geven.” En gezien de band tussen evangelische christenen en de conservatieve Republikeinse partij is afwijzing van door mensen veroorzaakte klimaatverandering dan logisch. Tweederde van de Republikeinse kiezers denkt dat het nieuws over klimaatverandering overdreven is, volgens een peiling van Gallup.

 

Hayhoe wijst erop dat er een ‘totaalpakket’ aan overtuigingen ligt dat veelal als toetssteen voor evangelicals geldt. Evolutie, de ouderdom van de aarde en stamcelonderzoek horen daarin, en evangelicals staan op die punten meestal lijnrecht tegenover de wetenschap. Omdat diezelfde wetenschap stelt dat de mens verantwoordelijk is voor de verandering van het klimaat staan veel evangelicals daar wantrouwend tegenover. “Een totaal vals argument”, vindt Hayhoe, die er aan toevoegt dat 40 procent van de evangelische christenen wel oog heeft voor de rol van de mens bij klimaatverandering.

 

Het NAE rapport moet een gesprek over klimaatverandering op gang brengen. Door te gevolgen te benadrukken van klimaatverandering voor de armen én de schepping sluit dit goed aan bij de theologie van evangelische christenen. Het lijkt erop dat met name jongere evangelicals klimaatverandering een belangrijk onderwerp vinden.

 

Bron: the Yale forum on Climate Change and the Media

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Bert Morriën zei Naar deze reactie >>>
  Egbert, klagen op @BommenEnGranaten  twitter.com/BommenG/ 22-03-2019 19:59
 • @Bert, 

  Het was hier even gezellig Bert tot Ronald het blijkbaar nodig vond om met zijn onnozele reactie over jagers en verzamelaars de... 22-03-2019 19:46
 • Ronald,
  Precies!
  En als et wel een eerste.oorzaak is van alles wat een begin heeft dan is de conclusie dat dat God is niet geldig. want die... 22-03-2019 19:10
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  Nou, Jac, 

  als God de eerste oorzaak is maar als er geen eerste oorzaak is, dan is er natuurlijk ook geen God. 

  RV  22-03-2019 18:32
 • Maar nog steeds actueel, verdiep je nu eens wat meer in de neurologie. 22-03-2019 18:28
 • Ronald V. zei Naar deze reactie >>>
  Aan Bert 

  Om te jagen heb je best wel analytische vermogens nodig. Misschien was de homo sapiens in den beginne zelfs iets analytischer... 22-03-2019 18:28