Tien miljoen dollar voor bestuderen van invloed religie op kinderen

Tien miljoen dollar voor bestuderen van invloed religie op kinderen
09 mrt
2020

Psycholoog Rebekah Richert van de University of California, Riverside, heeft een subsidie van tien miljoen dollar ontvangen om een netwerk op te zetten gaat onderzoeken hoe religie het wereldbeeld van kinderen beïnvloedt.

Templeton

Het geld komt van de John Templeton Foundation, en is de op één na grootste onderzoeksubsidie die deze stichting tot nu toe heeft toegekend. Met het geld zal zij de komende vijf jaar een internationaal netwerk opzetten dat vanuit ontwikkelingspsychologie zal kijken naar de rol van religie.

Religie is een zeer wijdverbreid fenomeen, maar wordt volgens Richert in de ontwikkelingspsychologie vaak genegeerd. En dat terwijl religieuze overtuigingen veelal in de kindertijd worden gevormd.

Wonderen

Daarnaast is het onderzoek dat plaatsvond veelal vanuit een Westerse culturele setting gedaan, en ontbreekt het aan langlopend onderzoek dat de ontwikkeling van een religieus wereldbeeld bij kinderen beschrijft. Het uiteindelijke doel van Richert is om een manier te vinden om wetenschappelijke principes te kunnen overbrengen aan mensen die daarin een bedreiging voor hun overtuigingen zien.

In het onderzoek wil Richert kijken naar de manier waarop kinderen kennismaken met het concept van het bovennatuurlijke, zowel in de zin van entiteiten (goden, demonen, engelen) als gebeurtenissen (zoals wonderen). Zij wil onderzoeken hoe de religieuze overtuigingen het begrip van natuurwetenschap en geneeskunde beïnvloedt.

Netwerk

Richert wil de komende vijf jaar een divers wereldwijd netwerk van ontwikkelingspsychologen opzetten, het Developing Belief Network, verdeeld over tussen de 12 en 24 onderzoekscentra. Daar zullen basisgegevens en bijvoorbeeld videoregistraties verzameld worden. Na vijf jaar moet het netwerk in staat zijn aanvullende financiering binnen te halen om het werk voort te zetten.

Bron: UC Riverside news

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Ik weet niet wat modaliteiten collaps is maar wel dat er vele afleidingen logisch correct zijn maar dat de uitkomst daarom nog geen waarheid... 03-04-2020 08:45
 • Als ik wat verder lees, dan wordt her en der vermeld dat het argument van Godel ten onder gaat aan modal collaps. Weet iemand wat dat is en... 02-04-2020 19:56


 • Dag Edward,

   

  Of ik galoppeer, dat weet ik
  niet, ik geef gewoon mijn visie. Maar misschien komt die hier en daar niet
  helemaal overeen... 31-03-2020 23:01
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  @Lieven 30-03-2020 11:32

  Nu vergaloppeer je je toch echt, beste Lieven. Je raakt verward in je eigen breinbreisels.
  Natuurlijk willen... 31-03-2020 21:48
 • ...nog eentje en dan stop ik ermee.
  Wie het schoentje past trekke het aan...... 30-03-2020 11:51