Natuurkundige over de zin van het leven

Natuurkundige over de zin van het leven
28 feb
2020

De Amerikaanse natuurkundige Brian Greene beschrijft in Mind, Matter, and Our Search for Meaning in an Evolving Universe dat religie een waardevolle manier is om onze plaats in het universum te beschrijven. Net als natuurwetenschap.

 

Green is directeur van het Center for Theoretical Physics van Columbia University. In een interview met The Guardian beschrijft hij hoe hij als kind al bezig was met grote vragen zoals ‘waarom besta ik, hoe kom ik hier?’. Maar omdat hij al snel ontdekte dat niemand die vragen echt kon beantwoorden richtte hij zich maar op de context: ‘hoe ben ik hier gekomen, en hoe is het universum ontstaan?’. Vragen die hij via de natuurkunde probeert te beantwoorden.

Zinloos

De natuurkunde helpt ons, stelt Greene, om onze plek in de geschiedenis – tussen de oerknal en het vermoedelijke einde van het universum – te bepalen. Wat hem betreft werpt dat licht op onze zoektocht naar betekenis: er zijn geen absolute antwoorden, maar juist dat geeft ons de vrijheid om onszelf te ontwikkelen.

Daarbij ziet hij ook een rol voor religie. Volgens Greene stellen sommige collega’s van hem onterecht dat religie zinloos is omdat het geen objectieve, feitelijke antwoorden oplevert. ‘Veel anderen erkennen dat de waarde van religie ligt in de capaciteit om een gevoel van gemeenschap te creëren, om ons te laten zien dat we in een grotere context leven, en ons via rituelen te verbinden met onze voorouders.’ Dat levert volgens hem - subjectieve – voordelen op. Hij spreekt in zijn boek dan ook over de ‘majesty of religion’.

Wanorde

In het interview noemt hij ook de Tweede Hoofdwet van de thermodynamica, die door sommige creationisten wordt gezien als een bewijs tegen het ontstaan van een ordelijke wereld. De Tweede Hoofdwet stelt namelijk dat de totale hoeveelheid wanorde in het universum toeneemt. Maar, stelt Greene, dat sluit niet uit dat er plaatselijk orde ontstaat. Bij het ontstaan van sterren en planeten komt zoveel ‘wanorde’ vrij dat dit de ordelijke hemellichamen ruimschoots compenseert. En mensen breken de orde in voedsel af om onze lichamen te onderhouden, terwijl de totale hoeveelheid wanorde hierdoor inderdaad toeneemt.

Gevraagd naar het (natuurkundige) probleem dat hij graag zou willen oplossen antwoordt Greene ‘de aard van de tijd’. Die blijft vooralsnog ongrijpbaar voor de wetenschap. Tijdreizen zou hij ook wel willen, maar dan vooral naar de toekomst, liefst heel ver weg: ‘Dan kan ik lezen wat er daarvoor gebeurd is.’

Bron: The Guardian

Brian Greene: Until the End of Time: Mind, Matter, and Our Search for Meaning in an Evolving Universe Uitg, Penguin

Laat een reactie achter

U kunt hieronder uw reactie plaatsen. Invullen van naam en e-mailadres is verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd). Om spam te voorkomen vragen wij u de letter/woordcombinatie daaronder over te typen. Daarna kunt u de reactie plaatsen. Bij problemen, neem contact op met de redactie.

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Ik weet niet wat modaliteiten collaps is maar wel dat er vele afleidingen logisch correct zijn maar dat de uitkomst daarom nog geen waarheid... 03-04-2020 08:45
 • Als ik wat verder lees, dan wordt her en der vermeld dat het argument van Godel ten onder gaat aan modal collaps. Weet iemand wat dat is en... 02-04-2020 19:56


 • Dag Edward,

   

  Of ik galoppeer, dat weet ik
  niet, ik geef gewoon mijn visie. Maar misschien komt die hier en daar niet
  helemaal overeen... 31-03-2020 23:01
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  @Lieven 30-03-2020 11:32

  Nu vergaloppeer je je toch echt, beste Lieven. Je raakt verward in je eigen breinbreisels.
  Natuurlijk willen... 31-03-2020 21:48
 • ...nog eentje en dan stop ik ermee.
  Wie het schoentje past trekke het aan...... 30-03-2020 11:51