Weinig vooroordeel biologen tegen christenen

Weinig vooroordeel biologen tegen christenen
07 feb
2020

In de VS zijn christenen ondervertegenwoordigd in de natuurwetenschap. Vooroordelen van collega’s lijken daarin hoogstens een kleine een rol te spelen.

Terwijl driekwart van de Amerikanen zich christen noemt, geldt dat voor minder dan een derde van alle natuurwetenschappers. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor deze ondervertegenwoordiging. Onderzoekers van de Arizona State University besloten de rol van vooroordelen te onderzoeken.

Biologie

Zij richtten zich op twee soorten vooroordelen: beleefde vooroordelen onder studenten (die hen van een keuze voor een carrière in de natuurwetenschap zouden kunnen afhouden) en vooroordelen bij stafleden van universiteiten (die hen ervan zou weerhouden christelijke onderzoekers aan te nemen). Daarbij hebben zij zich beperkt tot de biologie, omdat zich daar de meest duidelijke conflicten tussen geloof en wetenschap afspelen.

Zij deden allereerst onderzoek bij studenten die een ‘college’ niveau biologievak volgden. Het ging om studenten die onderzoeksstages deden en dus in aanraking kwamen met onderzoekers. De studenten kregen enkele vragen voorgelegd over de houding ten opzichte van christelijke studenten, die zij op een zeven-punten schaal konden accepteren of afwijzen. Het resultaat was dat zowel religieuze als niet-religieuze onderschreven dat er vooroordelen over christenen bestonden. Vooral evangelische christenen waren die mening toegedaan.

Sympathieker

In een vervolgonderzoek zijn sollicitatiebrieven voor een promotieplaats gestuurd aan academici (die wisten dat de brieven voor een onderzoek bedoeld waren). De brieven verschilden alleen in de omschrijving van de afzender als ‘atheïst’, ‘niet religieus’ of ‘christelijk’. Academici die zichzelf als atheïst omschreven vonden de sollicitanten die zichzelf atheïsten noemden sympathieker, maar ze zouden de christelijke sollicitant gewoon aannemen.

In een derde experiment meldde de sollicitant als bijbaan een vrijwilligersreis met de VN organisatie Unicef, of deelname aan een internationale evangelisatieactie. Nu waren atheïstische academici minder geneigd de evangeliserende kandidaat aan te nemen. De onderzoekers concluderen dat er enig vooroordeel is om evangelische of fundamentalistische gelovigen aan te nemen, mogelijk omdat de academici hen associëren met een anti-wetenschappelijke of anti-evolutie houding.

Hindernissen

De conclusie van het onderzoek is dat de vermeende vooroordelen christelijke studenten mogelijk ontmoedigen om een academische carrière in de biologie te volgen, maar dat er geen praktische hindernissen zijn voor christelijk studenten. Alleen studenten die duidelijk maken dat ze tot een evangelische stroming behoren lijken een kleinere kans te hebben op een promotiebaan, de noodzakelijke eerste stap voor een academische loopbaan.

Het onderzoek is op 29 januari gepubliceerd in het tijdschrift Plos ONE.

Bron: M. Elizabeth Barnes, Jasmine M. Truong , Daniel Z. Grunspan and Sara E. Brownell:  Are scientists biased against Christians? Exploring real and perceived bias against Christians in academic biology. Plos ONE, 29 januari 2020

Foto Saint Louis University Madrid Campus, Flickr

Laat een reactie achter

U kunt hieronder uw reactie plaatsen. Invullen van naam en e-mailadres is verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd). Om spam te voorkomen vragen wij u de letter/woordcombinatie daaronder over te typen. Daarna kunt u de reactie plaatsen. Bij problemen, neem contact op met de redactie.

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • @Lieven; ik heb jouw genoeg argumenten gegeven maar je gaat gewoonweg nergens op in, ook niet op dat we als mens plotseling instinctief soms... 29-03-2020 23:03
 • Egbert, je bent het echt aan 't zoeken.
  Ik begrijp hoe jij Ronald V zo kwaad kon krijgen.
  Stop er meteen mee. Ik vraag de moderatie om jouw... 29-03-2020 21:12
 • @Lieven; stel je niet zo aan, ik vind tekenfilms over dieren zelf ook leuk, mijn favoriet is de slimme Yogi Bear die de opzichter in het... 29-03-2020 19:10
 • Verdomme, Egbert, begin niet weer hé!!!!!
  Andere mensen kleineren hoort hier ook niet thuis. 
  Ik vraag aan de moderatie om al meteen weer... 29-03-2020 17:46
 • @Lieven: [Ik begrijp niet dat je dat zèlf niet ziet hoe intelligent sommige dieren zijn en dat ze voor bepaalde complexe handelingen een denkvermogen nodig hebben]

  Natuurlijk zijn de dieren op hun manier best wel slim en beschikken eveneens over empathische vermogens, maar een denkvermogen?,... 29-03-2020 17:24
 • Oké, als jij er zo absoluut over denkt, dan laat ik het hierbij, Egbert.
  Ik begrijp niet dat je dat zèlf niet ziet hoe intelligent sommige... 29-03-2020 17:06