Weinig vooroordeel biologen tegen christenen

Weinig vooroordeel biologen tegen christenen
07 feb
2020

In de VS zijn christenen ondervertegenwoordigd in de natuurwetenschap. Vooroordelen van collega’s lijken daarin hoogstens een kleine een rol te spelen.

Terwijl driekwart van de Amerikanen zich christen noemt, geldt dat voor minder dan een derde van alle natuurwetenschappers. Er zijn verschillende mogelijke oorzaken voor deze ondervertegenwoordiging. Onderzoekers van de Arizona State University besloten de rol van vooroordelen te onderzoeken.

Biologie

Zij richtten zich op twee soorten vooroordelen: beleefde vooroordelen onder studenten (die hen van een keuze voor een carrière in de natuurwetenschap zouden kunnen afhouden) en vooroordelen bij stafleden van universiteiten (die hen ervan zou weerhouden christelijke onderzoekers aan te nemen). Daarbij hebben zij zich beperkt tot de biologie, omdat zich daar de meest duidelijke conflicten tussen geloof en wetenschap afspelen.

Zij deden allereerst onderzoek bij studenten die een ‘college’ niveau biologievak volgden. Het ging om studenten die onderzoeksstages deden en dus in aanraking kwamen met onderzoekers. De studenten kregen enkele vragen voorgelegd over de houding ten opzichte van christelijke studenten, die zij op een zeven-punten schaal konden accepteren of afwijzen. Het resultaat was dat zowel religieuze als niet-religieuze onderschreven dat er vooroordelen over christenen bestonden. Vooral evangelische christenen waren die mening toegedaan.

Sympathieker

In een vervolgonderzoek zijn sollicitatiebrieven voor een promotieplaats gestuurd aan academici (die wisten dat de brieven voor een onderzoek bedoeld waren). De brieven verschilden alleen in de omschrijving van de afzender als ‘atheïst’, ‘niet religieus’ of ‘christelijk’. Academici die zichzelf als atheïst omschreven vonden de sollicitanten die zichzelf atheïsten noemden sympathieker, maar ze zouden de christelijke sollicitant gewoon aannemen.

In een derde experiment meldde de sollicitant als bijbaan een vrijwilligersreis met de VN organisatie Unicef, of deelname aan een internationale evangelisatieactie. Nu waren atheïstische academici minder geneigd de evangeliserende kandidaat aan te nemen. De onderzoekers concluderen dat er enig vooroordeel is om evangelische of fundamentalistische gelovigen aan te nemen, mogelijk omdat de academici hen associëren met een anti-wetenschappelijke of anti-evolutie houding.

Hindernissen

De conclusie van het onderzoek is dat de vermeende vooroordelen christelijke studenten mogelijk ontmoedigen om een academische carrière in de biologie te volgen, maar dat er geen praktische hindernissen zijn voor christelijk studenten. Alleen studenten die duidelijk maken dat ze tot een evangelische stroming behoren lijken een kleinere kans te hebben op een promotiebaan, de noodzakelijke eerste stap voor een academische loopbaan.

Het onderzoek is op 29 januari gepubliceerd in het tijdschrift Plos ONE.

Bron: M. Elizabeth Barnes, Jasmine M. Truong , Daniel Z. Grunspan and Sara E. Brownell:  Are scientists biased against Christians? Exploring real and perceived bias against Christians in academic biology. Plos ONE, 29 januari 2020

Foto Saint Louis University Madrid Campus, Flickr

Laat een reactie achter

U kunt hieronder uw reactie plaatsen. Invullen van naam en e-mailadres is verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd). Om spam te voorkomen vragen wij u de letter/woordcombinatie daaronder over te typen. Daarna kunt u de reactie plaatsen. Bij problemen, neem contact op met de redactie.

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Ik weet niet wat modaliteiten collaps is maar wel dat er vele afleidingen logisch correct zijn maar dat de uitkomst daarom nog geen waarheid... 03-04-2020 08:45
 • Als ik wat verder lees, dan wordt her en der vermeld dat het argument van Godel ten onder gaat aan modal collaps. Weet iemand wat dat is en... 02-04-2020 19:56


 • Dag Edward,

   

  Of ik galoppeer, dat weet ik
  niet, ik geef gewoon mijn visie. Maar misschien komt die hier en daar niet
  helemaal overeen... 31-03-2020 23:01
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  @Lieven 30-03-2020 11:32

  Nu vergaloppeer je je toch echt, beste Lieven. Je raakt verward in je eigen breinbreisels.
  Natuurlijk willen... 31-03-2020 21:48
 • ...nog eentje en dan stop ik ermee.
  Wie het schoentje past trekke het aan...... 30-03-2020 11:51