Promotie en symposium: Bipolaire stoornis en religie

Promotie en symposium: Bipolaire stoornis en religie
27 jan
2020

Op 30 januari 2020 promoveert Eva Ouwehand, theoloog en werkzaam als GGZ geestelijk verzorger, aan de Rijksuniversiteit Groningen op een onderzoek naar de relatie tussen bipolaire stoornis en religie. Aansluitend vindt het symposium ‘Tussen hemel en hel’ plaats.

Ouwehand begon haar onderzoek met het interviewen van 34 mensen met een bipolaire stoornis. Op basis hiervan stelde zij een vragenlijst samen, die aan bijna tweehonderd bipolaire patiënten van ggz-instelling Altrecht is voorgelegd.

Afgesneden

Een aanzienlijk deel (66%) van de mensen met een bipolaire stoornis heeft wel eens een ervaring met religieuze of spirituele inhoud, blijkt uit het onderzoek van Ouwehand. Die ervaringen treden vooral op in de manische fase. Mensen voelen zich één met God, met de natuur of het universum. Er kan een ervaring van ‘synchroniciteit’ zijn, het gevoel dat alles met elkaar verbonden is. Tijdens de depressieve fase, maar ook tijdens een opname kan iemand juist het gevoel krijgen afgesneden te worden van deze spirituele ervaringen en van God. 

Ouwehand beschrijft de reacties op spirituele ervaringen in drie hoofdgroepen. De eerste groep distantieert zich van de ervaring, als een symptoom van hun ziekte. Ook komt het voor dat familie de patiënt ontmoedigt om zich al te nadrukkelijk met deze spirituele ervaringen bezig te houden.

Bang

De tweede groep ziet de ervaringen als een spirituele crisis. Zij vinden het belangrijk om een en ander te duiden, en zo tot geestelijke groei te komen. De derde (en grootste) groep accepteert de spirituele ervaringen als authentiek, maar erkent dat hun ziekte de ervaring deels inkleurt en er mee op de loop kan gaan.

Patiënten vinden het soms lastig om over hun ervaringen te praten, omdat ze bang zijn dat die alleen als symptoom worden gezien. In een interview op de website van de RUG zegt Ouwehand: ‘Ze zoeken naar respect voor hun religiositeit en erkenning van hun ervaringen, maar ook naar een kritisch klankbord om hun ervaringen af te wegen. Voor velen blijven het belangrijke ervaringen die iets vertellen over wie je bent en wat jouw plaats in de wereld is.’

Vooroordelen

In haar proefschrift gaat Ouwehand in op de vraag hoe mensen met een bipolaire stoornis religieuze en spirituele ervaringen zelf interpreteren, welke invloed deze ervaringen op hun leven hebben en hoe zorgverleners kunnen helpen een evenwichtige houding ten aanzien van zulke ervaringen te vinden. 

Zij stelt dat het belangrijk is om zonder vooroordelen met de patiënt te communiceren. Lotgenoten kunnen belangrijk zijn voor de patiënten, die in een vroege fase van hun ziekte vaak doorslaan in de omgang met spirituele ervaringen, maar in latere stadia doorgaans een betere balans vinden.

Ouwehand kwam tot het onderzoek via haar ervaring in de hulpverlening, maar ook doordat in haar familie aanleg voor psychose voorkomt. ‘Ik ben zelf nooit psychotisch geweest, maar dat de verbinding tussen psychose en religie ook in mijn familie voorkwam, maakte mij nieuwsgierig naar wat hierover wetenschappelijk te zeggen is’, vertelt zij.

 

Promotie: 30 janauri, 11:00, Academiegebouw RUG. Na de promotie vindt in de Doopsgezinde kerk Groningen, Oude Boteringestraat 33, 9712 GD Groningen, het symposium Between heaven and hell. Religious and spiritual experiences in the context of mental health care plaats. Toegang is gratis, aanmelding via de site.

Proefschrift: Mania and Meaning: a Mixed Methods Study into Religious Experiences in People with Bipolar Disorder: Occurrence and Significance.

Bron: artikel ‘Meer aandacht voor religieuze en spirituele ervaringen bij behandeling bipolaire stoornis’.

Laat een reactie achter

U kunt hieronder uw reactie plaatsen. Invullen van naam en e-mailadres is verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd). Om spam te voorkomen vragen wij u de letter/woordcombinatie daaronder over te typen. Daarna kunt u de reactie plaatsen. Bij problemen, neem contact op met de redactie.

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Ik weet niet wat modaliteiten collaps is maar wel dat er vele afleidingen logisch correct zijn maar dat de uitkomst daarom nog geen waarheid... 03-04-2020 08:45
 • Als ik wat verder lees, dan wordt her en der vermeld dat het argument van Godel ten onder gaat aan modal collaps. Weet iemand wat dat is en... 02-04-2020 19:56


 • Dag Edward,

   

  Of ik galoppeer, dat weet ik
  niet, ik geef gewoon mijn visie. Maar misschien komt die hier en daar niet
  helemaal overeen... 31-03-2020 23:01
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  @Lieven 30-03-2020 11:32

  Nu vergaloppeer je je toch echt, beste Lieven. Je raakt verward in je eigen breinbreisels.
  Natuurlijk willen... 31-03-2020 21:48
 • ...nog eentje en dan stop ik ermee.
  Wie het schoentje past trekke het aan...... 30-03-2020 11:51