Atheïsten gezien als onbetrouwbaar – tenzij ze willen trouwen

Atheïsten gezien als onbetrouwbaar – tenzij ze willen trouwen
17 jan
2020

In de VS vertrouwen mensen atheïsten minder dan gelovigen. Volgens onderzoekers van de Universiteit van Arizona is dit gebaseerd op de aanname dat atheïsten zich niet willen binden in relaties.

Amerikanen hebben het niet zo op atheïsten. Een recent tv spotje van Ron Reagan (zoon van de voormalige president) voor de Freedom of Religion Foundation, waarin hij zich als presenteerde als ‘levenslange atheïst en niet bang om te branden in de hel’ zorgde onlangs voor nogal wat ophef. Er bestaan in de VS nogal wat vooroordelen over atheïsten, bijvoorbeeld dat ze geen moreel kompas hebben. Mensen vertrouwen uitgesproken atheïsten niet en opvallend genoeg vertrouwen zelfs atheïsten religieuze mensen meer dan hun mede-ongelovigen.

Seksueel gedrag

Onderzoekers van de Universiteit van Arizona wilden weten waar dit vooroordeel vandaan komt. Zij bedachten dat veel religies sterk hechten aan trouw in relaties. Er is een verband tussen religiositeit en seksueel gedrag. Dus denken mensen dat atheïsten minder trouw zijn?

Dat is uitgezocht door 336 personen een van twee datingprofielen te tonen. Beide bevatten precies dezelfde informatie, maar bij het ene staat dat de persoon religieus is, bij het andere staat niet-religieus. In hun commentaren op de profielen gaven de proefpersonen bij het niet-religieuze profiel vaker aan dat deze persoon geen trouwe romantische partner zou zijn en geen toegewijde ouder.

Trouwen

Vervolgens deden de onderzoekers nog een experiment: zij lieten dezelfde profielen zien, maar voegden er aan toe dat de persoon ofwel ‘graag wil trouwen’ ofwel ‘een player is’. Met die toevoeging bleek dat het oordeel niet langer afhing van de religieuze overtuiging, maar van de visie op relaties. Die verklaarde bijna 20 procent van de score op betrouwbaarheid, terwijl religieuze overtuiging nog maar 1 procent verklaarde. Dit gold voor zowel religieuze als niet-religieuze proefpersonen. Dit lijkt te bevestigen dat de negatieve beoordeling van atheïsten gebaseerd is op hun vermeende ontrouw in relaties.

Bron: The Conversation. Why some people distrust atheists

Beeld: Gary Stevens/Flickr, CC BY

Laat een reactie achter

U kunt hieronder uw reactie plaatsen. Invullen van naam en e-mailadres is verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd). Om spam te voorkomen vragen wij u de letter/woordcombinatie daaronder over te typen. Daarna kunt u de reactie plaatsen. Bij problemen, neem contact op met de redactie.

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • @Lieven; ik heb jouw genoeg argumenten gegeven maar je gaat gewoonweg nergens op in, ook niet op dat we als mens plotseling instinctief soms... 29-03-2020 23:03
 • Egbert, je bent het echt aan 't zoeken.
  Ik begrijp hoe jij Ronald V zo kwaad kon krijgen.
  Stop er meteen mee. Ik vraag de moderatie om jouw... 29-03-2020 21:12
 • @Lieven; stel je niet zo aan, ik vind tekenfilms over dieren zelf ook leuk, mijn favoriet is de slimme Yogi Bear die de opzichter in het... 29-03-2020 19:10
 • Verdomme, Egbert, begin niet weer hé!!!!!
  Andere mensen kleineren hoort hier ook niet thuis. 
  Ik vraag aan de moderatie om al meteen weer... 29-03-2020 17:46
 • @Lieven: [Ik begrijp niet dat je dat zèlf niet ziet hoe intelligent sommige dieren zijn en dat ze voor bepaalde complexe handelingen een denkvermogen nodig hebben]

  Natuurlijk zijn de dieren op hun manier best wel slim en beschikken eveneens over empathische vermogens, maar een denkvermogen?,... 29-03-2020 17:24
 • Oké, als jij er zo absoluut over denkt, dan laat ik het hierbij, Egbert.
  Ik begrijp niet dat je dat zèlf niet ziet hoe intelligent sommige... 29-03-2020 17:06