Theoloog McGrath over Einstein en verhalen

Theoloog McGrath over Einstein en verhalen
20 dec
2019

In een interview met het tijdschrift Christianity Today gaat theoloog Alister McGrath in op het geloof van Albert Einstein en de kracht van verhalen in geloofsgesprekken.

Reden voor het interview is de publicatie van twee boeken van de theoloog uit Oxford: A Theory of Everything (That Matters) over natuurkundige Albert Einstein en ‘Narrative Apologetics’, over het belang van het vertellen van verhalen.

Oorlog

Einstein wordt zowel door gelovigen als ongelovigen in hun kamp ‘geclaimd’, maar McGrath stelt dat dit onterecht is. Einstein geloofde niet in een persoonlijke god, maar was ook zeker geen (al dan niet stiekeme) atheïst. Wel erkende Einstein dat wetenschap hooguit een deel van de werkelijkheid kan verklaren.

Daarmee laat Einstein volgens McGrath zien waarom het idee dat er een voortdurende en principiële ‘oorlog’ is tussen geloof en wetenschap niet klopt. McGrath stelt dat wetenschap en religie elk een eigen kijk op de werkelijkheid bieden. Hij trekt de analogie naar politieke overtuigingen: niemand vindt dat wetenschappers zich niet met politiek mogen bezighouden. Politiek, maar ook ethiek en religie gebruiken andere methoden om tot conclusies te komen dan natuurwetenschap, maar zijn daarom niet onverenigbaar.

Verhalen

Over zijn boek ‘Narrative Apologetics’ zegt hij dat verhalen belangrijk zijn om bijvoorbeeld theologische concepten duidelijk te maken. De Bijbel staat vol van dit soort verhalen (met als meest duidelijk voorbeeld de vele ‘gelijkenissen’ in het Nieuwe Testament). Christelijke schrijvers als J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis en Dorothy Sayers hebben dit halverwege de vorige eeuw ook uitgedragen. Geloofsverhalen, zo stelt McGrath, laten zien dat dit geloof echt is. De meeste apologetiek richt zich op het verdedigen van de waarheid. Dat is niet verkeerd, maar komt wat McGrath betreft pas later aan bod.

Bron: Christianity Today, 5 december

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  Benedict,

  Je kunt kunt zo cynisch doen als je wilt, maar waar blijven de antwoorden?
  Dat geeft toch wel te denken.

  Edward
  24-02-2020 21:36
 • Benedict Broere zei Naar deze reactie >>>
  Edward -  Heb je jarenlang opgesloten gezeten in de zwarte kousen kerk dat je je dat soort vragen stelt? Of in een of andere sekte? De... 24-02-2020 21:03
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  Je omzeilt mijn vragen.

  Edward

  (En waar blijven de anderen? Mzrten? Gilbert? de redactie? Rutten? Riemersma? …?) 24-02-2020 20:25
 • @Lieven, is niet smalend bedoeld wat mijn commentaar aangaat inzake jouw schrijfstijl, maar wat maakt het uit, het gaat uiteindelijk om... 24-02-2020 20:02
 • @Benedict, bedankt voor de link, ik zal hem gaan bekijken. 24-02-2020 19:55
 • Benedict Broere zei Naar deze reactie >>>
  Egbert -- Mystiek is iets dat zich niet laat verklaren vanuit reductief materialistische geneticapraat, want dat is net zoiets als dat je... 24-02-2020 19:32