Theoloog McGrath over Einstein en verhalen

Theoloog McGrath over Einstein en verhalen
20 dec
2019

In een interview met het tijdschrift Christianity Today gaat theoloog Alister McGrath in op het geloof van Albert Einstein en de kracht van verhalen in geloofsgesprekken.

Reden voor het interview is de publicatie van twee boeken van de theoloog uit Oxford: A Theory of Everything (That Matters) over natuurkundige Albert Einstein en ‘Narrative Apologetics’, over het belang van het vertellen van verhalen.

Oorlog

Einstein wordt zowel door gelovigen als ongelovigen in hun kamp ‘geclaimd’, maar McGrath stelt dat dit onterecht is. Einstein geloofde niet in een persoonlijke god, maar was ook zeker geen (al dan niet stiekeme) atheïst. Wel erkende Einstein dat wetenschap hooguit een deel van de werkelijkheid kan verklaren.

Daarmee laat Einstein volgens McGrath zien waarom het idee dat er een voortdurende en principiële ‘oorlog’ is tussen geloof en wetenschap niet klopt. McGrath stelt dat wetenschap en religie elk een eigen kijk op de werkelijkheid bieden. Hij trekt de analogie naar politieke overtuigingen: niemand vindt dat wetenschappers zich niet met politiek mogen bezighouden. Politiek, maar ook ethiek en religie gebruiken andere methoden om tot conclusies te komen dan natuurwetenschap, maar zijn daarom niet onverenigbaar.

Verhalen

Over zijn boek ‘Narrative Apologetics’ zegt hij dat verhalen belangrijk zijn om bijvoorbeeld theologische concepten duidelijk te maken. De Bijbel staat vol van dit soort verhalen (met als meest duidelijk voorbeeld de vele ‘gelijkenissen’ in het Nieuwe Testament). Christelijke schrijvers als J.R.R. Tolkien, C.S. Lewis en Dorothy Sayers hebben dit halverwege de vorige eeuw ook uitgedragen. Geloofsverhalen, zo stelt McGrath, laten zien dat dit geloof echt is. De meeste apologetiek richt zich op het verdedigen van de waarheid. Dat is niet verkeerd, maar komt wat McGrath betreft pas later aan bod.

Bron: Christianity Today, 5 december

Laat een reactie achter

U kunt hieronder uw reactie plaatsen. Invullen van naam en e-mailadres is verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd). Om spam te voorkomen vragen wij u de letter/woordcombinatie daaronder over te typen. Daarna kunt u de reactie plaatsen. Bij problemen, neem contact op met de redactie.

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Ik weet niet wat modaliteiten collaps is maar wel dat er vele afleidingen logisch correct zijn maar dat de uitkomst daarom nog geen waarheid... 03-04-2020 08:45
 • Als ik wat verder lees, dan wordt her en der vermeld dat het argument van Godel ten onder gaat aan modal collaps. Weet iemand wat dat is en... 02-04-2020 19:56


 • Dag Edward,

   

  Of ik galoppeer, dat weet ik
  niet, ik geef gewoon mijn visie. Maar misschien komt die hier en daar niet
  helemaal overeen... 31-03-2020 23:01
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  @Lieven 30-03-2020 11:32

  Nu vergaloppeer je je toch echt, beste Lieven. Je raakt verward in je eigen breinbreisels.
  Natuurlijk willen... 31-03-2020 21:48
 • ...nog eentje en dan stop ik ermee.
  Wie het schoentje past trekke het aan...... 30-03-2020 11:51