Nobelprijswinnaar John B. Goodenough: Witness to grace

Nobelprijswinnaar John B. Goodenough: Witness to grace
06 dec
2019

John B. Goodenough ontvangt deze maand de Nobelprijs in de Chemie voor zijn werk aan lithiumbatterijen. Hij getuigde lang geleden in boekvorm van zijn geloof.

Goodenough is met 97 jaar de oudste ontvanger van een Nobelprijs. Hij deelt de prijs met M. Stanley Whittingham en Akira Yoshino. Samen staan zij aan de wieg van het enorme succes van de oplaadbare lithiumbatterij die onmisbaar is voor telefoons, laptops, drones en elektrische auto’s.

Freud

De chemicus publiceerde in 2008 zijn autobiografie ‘Witness to grace’. Hierin beschrijft hij onder meer zijn bekering tot het christelijk geloof. Goodenough groeide op als zoon van een Methodisten predikant die het traditionele geloof vaarwel had gezegd en een Freudiaanse benadering van religie voorstond. Vader Goodenough doceerde religiewetenschappen aan de universiteit van Yale.

John Goodenough ging niet mee in de Freudiaanse visie van zijn vader en neigde naar een meer klassiek christendom. Echt overtuigd werd hij pas door Bijbelstudies die hij volgde bij een hoogleraar van de universiteit van Chicago, waar hij werkte. Deze Irene Wiseman werd later zijn vrouw.

Bekering

De bekering van Goodenough stuitte op onverschilligheid en neerbuigendheid van collega’s, maar zat de carrière van de chemicus niet in de weg. Hij werkte een tijdlang in Oxford, waar hij begon met onderzoek naar de lithiumbatterij en keerde na tien jaar terug naar de VS.

In zijn autobiografie stelt Goodenough dat natuurwetenschap grenzen kent: “De wetenschap leert ons waarom de dingen zijn zoals ze zijn en hoe we deze kennis kunnen gebruiken om specifieke doelen te bereiken; maar het onderscheidt niet de morele kwaliteiten van de doelen die mensen met de kennis hebben. Daarvoor is een andere discipline nodig!”

Bron: Biologos

Het posten van commentaren voor dit onderwerp werd uitgeschakeld door de administrator.

Reacties mogelijk gemaakt door CComment

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Benedict Broere zei Naar deze reactie >>>
  Egbert -- De vraag is: Is de natuur er vanzelf? Betreft het een volstrekt materieel 'vanzelfgebeuren'? Dat alles aan natuur er vanzelf is en... 23-01-2020 20:22
 • Egbert,
  Omdat ik dan zou moeten sannemen dat geen enkele overlijdensverklsaring dan betrouwbaar is.
  Vr.gr
  Jac 23-01-2020 20:10
 • @Lieven bedoelt volgens mij dat de natuur al over het potentieel beschikt om zelf werkzaam te zijn, (competence without comprehension) wat... 23-01-2020 19:30
 • @Jac: Ronald beweert dat we al goed in kaart hebben wat leven nu precies is, nou dan kan hij de Nobelprijs wel gaan ophalen.

  Trouwens hij... 23-01-2020 19:18
 • Benedict Broere zei Naar deze reactie >>>
  Lieven -Het kan zijn dat ik je niet goed interpreteer, maar naar mijn idee gaat jouw wereldbeeld als volgt: 
  - puur toevallig ontstaat er... 23-01-2020 19:05
 • Egbert,

   Ik vroeg jou niet om af te geven op Ronald maar om eens aan te geven wat volgens jou niet juist is in mijn opmerking in... 23-01-2020 18:20