Nobelprijswinnaar John B. Goodenough: Witness to grace

Nobelprijswinnaar John B. Goodenough: Witness to grace
06 dec
2019

John B. Goodenough ontvangt deze maand de Nobelprijs in de Chemie voor zijn werk aan lithiumbatterijen. Hij getuigde lang geleden in boekvorm van zijn geloof.

Goodenough is met 97 jaar de oudste ontvanger van een Nobelprijs. Hij deelt de prijs met M. Stanley Whittingham en Akira Yoshino. Samen staan zij aan de wieg van het enorme succes van de oplaadbare lithiumbatterij die onmisbaar is voor telefoons, laptops, drones en elektrische auto’s.

Freud

De chemicus publiceerde in 2008 zijn autobiografie ‘Witness to grace’. Hierin beschrijft hij onder meer zijn bekering tot het christelijk geloof. Goodenough groeide op als zoon van een Methodisten predikant die het traditionele geloof vaarwel had gezegd en een Freudiaanse benadering van religie voorstond. Vader Goodenough doceerde religiewetenschappen aan de universiteit van Yale.

John Goodenough ging niet mee in de Freudiaanse visie van zijn vader en neigde naar een meer klassiek christendom. Echt overtuigd werd hij pas door Bijbelstudies die hij volgde bij een hoogleraar van de universiteit van Chicago, waar hij werkte. Deze Irene Wiseman werd later zijn vrouw.

Bekering

De bekering van Goodenough stuitte op onverschilligheid en neerbuigendheid van collega’s, maar zat de carrière van de chemicus niet in de weg. Hij werkte een tijdlang in Oxford, waar hij begon met onderzoek naar de lithiumbatterij en keerde na tien jaar terug naar de VS.

In zijn autobiografie stelt Goodenough dat natuurwetenschap grenzen kent: “De wetenschap leert ons waarom de dingen zijn zoals ze zijn en hoe we deze kennis kunnen gebruiken om specifieke doelen te bereiken; maar het onderscheidt niet de morele kwaliteiten van de doelen die mensen met de kennis hebben. Daarvoor is een andere discipline nodig!”

Bron: Biologos

Laat een reactie achter

U kunt hieronder uw reactie plaatsen. Invullen van naam en e-mailadres is verplicht (e-mailadres wordt niet gepubliceerd). Om spam te voorkomen vragen wij u de letter/woordcombinatie daaronder over te typen. Daarna kunt u de reactie plaatsen. Bij problemen, neem contact op met de redactie.

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Ik weet niet wat modaliteiten collaps is maar wel dat er vele afleidingen logisch correct zijn maar dat de uitkomst daarom nog geen waarheid... 03-04-2020 08:45
 • Als ik wat verder lees, dan wordt her en der vermeld dat het argument van Godel ten onder gaat aan modal collaps. Weet iemand wat dat is en... 02-04-2020 19:56


 • Dag Edward,

   

  Of ik galoppeer, dat weet ik
  niet, ik geef gewoon mijn visie. Maar misschien komt die hier en daar niet
  helemaal overeen... 31-03-2020 23:01
 • Edward Apcar zei Naar deze reactie >>>
  @Lieven 30-03-2020 11:32

  Nu vergaloppeer je je toch echt, beste Lieven. Je raakt verward in je eigen breinbreisels.
  Natuurlijk willen... 31-03-2020 21:48
 • ...nog eentje en dan stop ik ermee.
  Wie het schoentje past trekke het aan...... 30-03-2020 11:51