Frans van Lunteren

Frans van Lunteren (1958) studeerde natuurkunde aan de Universiteit Utrecht. Na zijn studie was hij werkzaam aan het Utrechtse Instituut voor de Geschiedenis van de Natuurwetenschappen, waar hij in 1991 promoveerde op opvattingen over de zwaartekracht van Newton tot Einstein. Sinds 2002 is hij verbonden aan de Vrije Universiteit te Amsterdam als hoogleraar geschiedenis van de natuurwetenschappen, wiskunde en informatica en sinds 2007 aan de Universiteit leiden voor de Teylers Leerstoel Geschiedenis van de Natuurwetenschappen. Zijn huidige onderzoek heeft vooral betrekking op de veranderende relatie tussen wetenschap en maatschappij gedurende de laatste twee eeuwen.

Weinig thema’s zijn zo beladen met emoties en getekend door hardnekkige mythes als de relatie tussen wetenschap en religie. Daarom eerst maar een paar nuchtere constateringen:  de Katholieke Kerk heeft nooit gepleit voor een platte aarde, anatomisch onderzoek aan menselijke kadavers verboden,  geprobeerd het getal nul uit te bannen, of mensen op de brandstapel gegooid vanwege hun kosmologische opvattingen.

De veroordeling van Galilei door de kerkelijke inquisitie in 1633 geldt als een van de meest dramatische gebeurtenissen in de geschiedenis van de natuurwetenschappen. De gebeurtenis heeft in de loop der tijd bijna mythische proporties gekregen. De veroordeling werd daarbij tot symbool van de eeuwenlange confrontatie tussen de vooruitstrevende krachten van de natuurwetenschap aan de ene kant en het conservatisme van het dogmatisch, bovennatuurlijk geloof aan de andere.

 

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst