Kunnen we weten of God bestaat?

De natuurwetenschap levert ons de meest betrouwbare kennis die voor ons toegankelijk is. Geen andere kennisbron levert dezelfde mate van consensus. Maar welk karakter heeft deze kennis? En kunnen we op vergelijkbare wijze weten dat God bestaat?

 

In de wetenschap staat de waarneming voorop. Vooronderstellingen van wijsgerige of godsdienstige aard die niet door waarneming kunnen worden getoetst en die buiten de discussie moeten blijven worden in de wetenschap niet aanvaard. Dat heeft geleid tot een methode die zijn vruchtbaarheid heeft bewezen.

Gebleken is inmiddels dat materie overal ter wereld universele bouwstenen heeft, die aan universele wetten voldoen. Deze universaliteit van wetten en bouwstenen is niet een vooronderstelling, maar een resultaat van de wetenschap. Steeds opnieuw blijkt ook in nieuwe omstandigheden dat de natuur verloopt volgens wetmatigheden die we kunnen begrijpen en die overal gelden, op aarde maar ook in de kosmos. De wetten zijn overal en altijd hetzelfde, ook in levende systemen. Wat verschilt zijn de omstandigheden. Verscheidenheid in de natuur en de kosmos is het gevolg van verschillende omstandigheden, terwijl de wetten vast zijn.

God maakt geen deel uit van onze waarneembare wereld. De vraag naar zijn bestaan kan dan ook niet met natuurwetenschappelijke methoden worden beantwoord. Als gevolg van de wetenschappelijke voortgang zijn de domeinen van wetenschap en geloof gescheiden geraakt. Opmerkelijk is dat de afgelopen jaren deze scheiding opnieuw ter discussie wordt gesteld. Dat maakt opnieuw de vraag actueel of we kunnen weten of God bestaat. In dit essay gaat prof. Nienhuis in op deze vraag naar het karakter van natuurwetenschappelijke kennis van de werkelijkheid en het bestaan van God.

Uitgebreid zoeken

Categorie
Tag
Auteur
Tekst

Laatste reacties

 • Hallo Wim, ik zeg niet dat geloven in een leven na de dood een 'waan' is, want ik weet het niet oh het bestaat. Als het bestaat dan is het... 20-08-2019 22:36
 • Wim de Rooij, Eindhoven zei Naar deze reactie >>>
  Hallo Lieven.

  ik lees in je laatste bijdrage dat ook jij denkt dat het geloven in een leven na de dood een waan is. Vergis ik me?

  Ook al... 20-08-2019 22:05
 • Wim de Rooij, Eindhoven zei Naar deze reactie >>>
  Hallo Gilbert Knuyt.

  Dat bedoel ik met er is geen schijntje van bewijs. Je toont aan dat ik gelijk heb.

  Dat men lang dacht dat er leven na... 20-08-2019 21:48
 • Het punt betrof nu juist de inhoud hé:)

    20-08-2019 18:12
 • Wim, ik denk dat wezens die het bewustzijn en de gedachte kunnen vormen dat ze sterfelijk zijn tot de hoopvolle gedachte aan een leven na de... 20-08-2019 17:18
 • Beste@Gilbert,

  Wat voor voorstelling heb jij bij een eventueel voortbestaan na de fysieke dood, in welke vorm of hoedanigheid.

  Of ben je... 20-08-2019 17:14