4 juli 2012 /
Heino Falcke: Geloof niet bedoeld om gaten in wetenschap op te vullen
‘Bij een ‘Eureka’ over een wetenschappelijke ontdekking hoort voor mij ook een ‘Dank je wel, God’, vertelt hoogleraar sterrenkunde Heino Falcke aan ForumC in een interview voor geloofenwetenschap.nl. Heino Falcke over zijn werk – onderzoek aan zwarte gaten – en geloof.
‘Wetenschap kan het geloof verdiepen. Wetenschap beïnvloedt het geloof van de wetenschapper, zoals kunst dat bij een kunstenaar doet. Maar geloof is niet bedoeld om de gaten in onze wetenschap op te vullen. Geloof is ook geen beperking in de wetenschap, maar maakt je vrij.
Je kunt je verwonderen over hoe groot en oud het heelal is, hoe de schepping zich vanaf de oerknal heeft ontwikkeld. Alles wat er is gekomen – de sterren, planeten, materie, natuurwetten, het leven – zat als het ware al ingebouwd in de chaos in het begin. Het idee was er al. Als wetenschapper onderzoek je dit. Als gelovige kun je God ervoor prijzen.’
Heino Falcke is hoogleraar astrodeeltjesfysica en radio-astronomie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij was een van de winnaars van de Spinozapremie 2011, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Hij doet onderzoek naar zwarte gaten en kosmische deeltjes. In zijn vrije tijd is hij lekenpredikant.
Deze video werd gemaakt in opdracht van ForumC en de EO, in de reeks ‘Zin in wetenschap’.
Bekijk ook: