Heino Falcke: De oerknal is niet de oorsprong

‘De oerknal kan nooit de oorsprong zijn. Er was al iets. God is groter dan alles wat wij in kaart hebben gebracht en hij houdt alles ‘in control”, vertelt hoogleraar sterrenkunde Heino Falcke aan ForumC in een interview voor geloofenwetenschap.nl.


‘Ik heb nooit gedacht dat het zesdaagse scheppingsverhaal uit Genesis 1 ons iets over het natuurwetenschappelijk ontstaan van de aarde wil vertellen. Dat kan ook helemaal niet bij een verhaal dat 2,5 duizend jaar geleden is opgeschreven. Geloof gaat over fundamentele vragen: over de mens, over de wereld. Daar kan de wetenschap ons niet over zeggen.

Wat in Genesis staat is een beschrijving van iets wat veel groter is, wat mensen niet konden begrijpen. En de vraag waaróm alles is ontstaan kan de wetenschap eigenlijk nog steeds niet beantwoorden. De oerknal zelf kan eigenlijk niet de oorsprong zijn, want er was al iets, je had al natuurwetten, ‘initial conditions’, er was al iets. God is de oorsprong.

Gelovigen hoeven zich niet bedreigd te voelen door wetenschap. Ook niet als het gaat om de spannende vraag naar het bestaan van buitenaards leven.’

Heino Falcke is hoogleraar astrodeeltjesfysica en radio-astronomie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Hij was een van de winnaars van de Spinozapremie 2011, de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Hij doet onderzoek naar zwarte gaten en kosmische deeltjes. In zijn vrije tijd is hij lekenpredikant.’

Deze video werd gemaakt in opdracht van ForumC en de EO, in de reeks ‘Zin in wetenschap’.

Bekijk ook: