6 februari 2015 / 

Ham en Nye, terugblik na een jaar

Nieuws

Op 4 februari 2014 vond het debat tussen Answers in Genesis voorman Ken Ham en wetenschapspopularisator Bill Nye plaats. Een jaar later kijken diverse partijen terug.

 

Answers in Genesis gaat kort in op het debat. Het artikel benadrukt dat Nye weigerde een onderscheid te maken tussen ‘historische wetenschap’ en ‘observationele wetenschap’, een onderscheid dat overigens volgens velen, waaronder de Amerikaanse vereniging voor Christelijke wetenschappers ASA niet bestaat. Verder ging het debat volgens het artikel om de belangrijke vraag of het beter was te vertrouwen op God of op mensen. Volgens AiG is de Bijbel als woord van God de ultieme autoriteit.

 

De Christelijke pro-evolutie organisatie BioLogos heeft Nye gevraagd hoe hij terugkijkt naar het debat, en over het boek ‘Undeniable’ dat hij heeft uitgebracht over de schepping/evolutie vraag. Nye noemt evolutie de hoeksteen van de biologische wetenschappen. Hoewel op de achterflap van zijn nieuwe boek nogal wat aanbevelingen staan van bekende atheïsten zegt Nye niets te hebben tegen gelovigen. Hij heeft de Bijbel twee keer van kaft tot kaft gelezen maar stelt dat wetenschap meer bevredigende antwoorden op grote levensvragen geeft.

 

BioLogos presidente Deborah Haarsma benadrukt in een reactie op het interview dat geloof en wetenschap niet met elkaar in conflict hoeven zijn. Daarom zet BioLogos zich in voor een open dialoog met alle partijen.

 

Op het weblog Age of Rocks geeft aardwetenschapper Jonathan Baker een kritische analyse van het Anwsers in Genesis standpunt, dat volgens hem zichzelf tegenspreekt en de eigen interpretatie van de Bijbel als enig juiste presenteert.

 

Wie het debat heeft gemist kan het terugkijken op YouTube of de dvd bestellen bij Answers in Genesis.