25 juli 2012 / 

Goud dankzij religie

Nieuws

Vrijdag beginnen de Olympische spelen. Menig sporter zal er een kruisje slaan of omhoog wijzen bij een succesvolle actie. Religieuze uitingen, die het verschil kunnen maken voor topsporters.

Dit jaar valt de ramadan, de Islamitische vastenmaand, net tijdens de olympische spelen. Dat is in het nadeel van moslim-sporters, tenzij ze besluiten het vasten uit te stellen. Maar religie is ook een positieve kracht voor sporters, meldt de BBC.

Positieve invloed religie op sporters

In een korte analyse op de BBC website analyseert  Ben Oakley van de Open University de rol van religie in topsport. Verschillende atleten zijn heel open over hun geloof en stellen dat het van groot belang is voor hun leven en hun carrière als topsporter. De auteur Matthew Syed stelt in zijn boek Bounce dat religie een zeer sterk placebo-effect heeft. Religie – en daarbij horende rituelen – vermindert stress en versterkt de identiteit en het zelfvertrouwen.

Het idee dat God aan je kant staat helpt om twijfels te overwinnen. Bidden kan de atleten het gevoel geven dat ze meer controle hebben over hun prestatie. Jonathan Edwards, hink-stap-springer en bekend christen-sporter, erkent dat zijn geloof in God hem hielp om niet te twijfelen. Al in de jaren zeventig verscheen er een handboek voor toptennissers, dat voorschreef om vooral niet na te denken over je spel maar intuïtief, zonder twijfel, te tennissen.

Religie kan sporters ook helpen omgaan met de hoogte- en dieptepunten van het topsportleven om te gaan. En het geeft betekenis aan een leven dat draait om een enkele prestatie. Oakley concludeert dan ook dat religie op zich sporters niet helpt. Het zijn de rituelen en de overtuigingen waarmee de sporter religie op de eigen prestatie betrekt die het verschil maken.