Geschiedenis
Hoe verhielden geloof en wetenschap zich tot elkaar in het verleden? Hoe benadert de geschiedwetenschap religieuze fenomenen?
Audio / video
Opinie
Religie is belangrijke basis voor wetenschap
‘An heroic intellectual and spiritual exercise’1 – je moet het maar zo durven noemen: de kritische wetenschappelijke studie van religieuze teksten zoals die sinds de Verlichting ontstond. Verlost van kerkelijke controle. Cambridge historicus Diarmaid MacCulloch doet het en brengt zo een schijnbare paradox onder woorden. De onafhankelijke wetenschappelijke benadering van de werkelijkheid, ook van religie ...
Zijn de bijbelse wonderverhalen echt gebeurd?
Wonderen: voor de een te bizar om waar te zijn, voor anderen verhalen die ze gelovig aanvaarden. Wat valt er over wonderen te zeggen? …
Artikelen
Cavanaugh, De mythe van religieus geweld (2009)
Wie recente media volgt, ontwaart een behoorlijke scepsis ten aanzien van religie. Religie is olie op het vuur van etnische conflicten, behartigt identiteit-politiek, is noncommunicatief en tegengesteld aan de normen en waarden van een op mensenrechten en vrijheden gefundeerde seculiere staat. In de Nederlandse context moet vooral de Islam het ontgelden. …
Wagner en Briggs, The Penultimate Curiosity (2016)
Hoe komt het dat in de geschiedenis van de mensheid, vanaf de eerste grottekeningen tot aan de moderne kwantumfysica, religie en natuurwetenschap zo sterk met elkaar verweven zijn? Gefascineerd door deze vraag hebben de Engelse auteurs van The penultimate curiosity, schilder Roger Wagner en fysicus Andrew Briggs, zich 16 jaar lang verdiept in de achtergronden. ...