31 december 2015 / 

Geologische Vereniging distantieert zich van ‘magmatische oorsprong’ steenzout

De Nederlandse Geologische Vereniging distantieert zich op haar website van een artikel dat is verschenen in haar periodiek Grondboor & Hamer. Hierin werd betoogd dat steenzout een vulkanische oorsprong kan hebben.

Het artikel van Stef Heerema in Grondboor & Hamer werd door het Reformatorisch Dagblad aangehaald als een stuk dat ‘de vloer aanveegt’ met gangbare ideeën over zoutvorming. Heerema is een bekende spreker in kringen van het jonge aarde creationisme. Publicatie van zijn artikel in het tijdschrift van de Nederlandse Geologische Vereniging werd gezien als een steun in de rug voor zijn visie.

Het bestuur van de NGV distantieert zich nu van het artikel en betreurt dat het is opgenomen in Grondboor & Hamer. De volledige tekst op de website van de vereniging luidt:

“In G&H 69, 2015 nummer 4 is een artikel verschenen van de hand van Stef Heerema, waarin steenzout een magmatische oorsprong wordt toegedicht. Het bestuur betreurt het dat dit artikel in G&H is opgenomen. Zowel de gegevens als de conclusies zijn uit de lucht gegrepen, en worden gebruikt om een zienswijze op de aarde te ondersteunen die wij als bestuur geheel niet delen. Het Reformatorisch Dagblad heeft naar aanleiding van de publicatie in G&H een artikel gepubliceerd met als kop “Zoutlaag ontstaan door vulkaanuitbarsting”. en ” Veegt de vloer aan met gangbare ideen over het ontstaan van zout”. Daar is echter geen enkele aanwijzing voor, zoutdiapieren worden volledig begrepen door dichtheidsverschillen tussen zout en bovenliggend gesteente.”

Vervolgens wordt verwezen naar een special van Grondboor & Hamer over zout uit 2010.

Zie ook een eerder bericht op deze site over het artikel van Stef Heerema en een reactie op deze site waarin Heerma ingaat op kritiek.