17 juli 2012 / 

Genen – niet verliefdheid – straks bepalend bij partnerkeuze

Nieuws

Over vijf tot tien jaar zullen jongeren voor een redelijk bedrag hun eigen genetische code kunnen krijgen. Daarmee kunnen ze hun partnerkeuze baseren op genetische geschiktheid, in plaats van liefde.

 

Die vergaande uitspraak deed Armand Leroi, hoogleraar evolutionaire ontwikkelingsbiologie aan het Britse Imperial College London een week geleden tijdens het Euroscience Open Forum in Dublin. Hij stelde dat het verlangen naar een gezond kind er toe zal leiden dat mensen hun toekomstige partner gaan vragen naar hun genetische code, om te zien of ze wel bij elkaar passen.

Met genetische informatie van beide ouders is het ook mogelijk om via IVF het meest optimale embryo uit te zoeken, maar Leroi gaat er vanuit dat deze techniek niet gebruikt zal worden om ‘designer baby’s’ met hoge intelligentie of een gewenste oogkleur te maken, maar om genetische ziekten te voorkomen.

Op dit moment kost het nog ruim drieduizend euro om het complete DNA van een persoon in kaart te brengen, maar die prijs zal snel dalen tot minder dan duizend euro. Leroi wees erop dat ‘eugenetica’ al bestaat: door prenatale screening worden tienduizenden ongeboren baby’s met bijvoorbeeld Downsyndroom of erfelijke ziekten al geaborteerd.

Hij denkt dat een deel van dit soort eugenetische ingrepen voorkomen kan worden wanneer partners elkaar uitkiezen op bij elkaar passende genetische profielen. Daarnaast stelde hij dat binnen afzienbare tijd duidelijk zal zijn welke genen ons menselijk maken.

In The Telegraph reageerde Philippa Taylor van de Christian Medical Fellowship op de voorspellingen vna Leroi. Zij laakt de moderne obsessie met uiterlijk en perfectie. “We moeten weerstand bieden aan dit eugenetische denken. Onze prioriteit moet zijn om behandelingen te ontwikkelen en ondersteuning te bieden voor mensen met een erfelijke ziekte.”