13 december 2021 / 

Gelovigen dankbaar of bang voor vaccins

De reactie van geloofsgemeenschappen op de coronapandemie kan sterk verschillen: van een bisschop die actief vaccinatie promoot tot gelovigen die menen dat de farmaceutische industrie gelijk staat aan zwarte magie.

Om met dat laatste te beginnen: de website Bible Gateway, die gebruikers in staat stelt om 150 vertalingen van de Bijbel online te doorzoeken, zag het afgelopen jaar een toename van de zoektermen rond ‘toverij’ en ‘magie’. Dit was gekoppeld aan het Griekse woord ‘pharmakeia’. De vertaling van dit woord is zowel ‘(gebruik van) geneesmiddelen of tovermiddelen‘, of ‘toverij’. In de Bijbel komt deze term twee keer voor (Galaten 5:20 en Openbaringen 18:23) in die laatste betekenis.

T-shirts

Dit bracht een aantal prominenten ertoe om het accepteren van vaccinaties gemaakt door de farmaceutische industrie gelijk te stellen aan het gebruik van toverkunst. De website Religion News meldt dit in een recent nieuwsbericht. Het leidde zelfs tot de productie van T-shirts met als opdruk ‘By thy Sorceries [pharmakeia] were All Nations deceived’, gebaseerd op Openbaringen 18:23. In de NBV staat hier: ‘Alle volken bezweken voor je verleidende toverij’.

Tegenover dit soort samenzweringstheorieën staan ook kerken die de coronavaccins actief promoten. Ook daarover schrijft Religion News. Zij laten onder meer arts en bisschop Horace Smith van de Apostolic Faith Church in Chicago aan het woord. Al in het begin van de pandemie zag hij in dat de gevolgen zeer dodelijk zouden zijn. ‘En er is niets in de geneeskunde dat meer levens heeft gered en ziekte heeft voorkomen dan vaccinatie’, verklaart hij.

Steun

Dus begon hij in zijn Afro-Amerikaanse gemeente al over vaccins te spreken voordat ze waren ontwikkeld. Later stelde hij zijn kerk open voor de vaccinatiecampagne en bleef hij mensen uitleggen dat de vaccins veilig zijn. Dat de Amerikaanse overheid de ontwikkeling ervan de naam ‘Operation Warp Speed’ had gegeven vond hij niet verstandig: die naam suggereert haast en daarmee onzorgvuldigheid.

De actieve steun voor vaccins vanaf de kansel is overigens niet heel gebruikelijk. Volgens het Amerikaanse onderzoeksbureau Pew Research heeft maar 44 procent van de voorgangers over vaccins gesproken in hun gemeente: 39 procent met steun voor vaccinaties, 5 procent met kritiek erop. In evangelische kerken werd minder over vaccinaties gesproken, en daar was 21 procent van de voorgangers negatief terwijl 4 procent vaccinaties steunde.