31 oktober 2011 / 

‘Geloof beïnvloedt wetenschap’

‘Geloof beïnvloedt de wetenschap’, aldus de theoretisch fysicus uit Oxford dr. Ard Louis. ‘Het christelijk geloof laat bijvoorbeeld zien hoe de mens ten diepste in elkaar zit. Dit heeft gevolgen voor onze manier van wetenschap bedrijven. Ook hebben allerlei vooronderstellingen in de wetenschap christelijke wortels.’ Ard Louis gaat op 10 november in Amsterdam in debat met de Nederlandse filosoof en atheïst prof. dr. Herman Philipse, tijdens het ForumC-Nationaal Debat ‘No Faith in Science’.

 

Op de vraag of wetenschap en religie elkaar ‘aanvullen’, antwoordt Louis dat de twee in zekere zin complementair zijn. De wetenschap beperkt zich immers tot wat wetenschappelijk te bestuderen is. Toch wil hij geloof en wetenschap niet als twee gescheiden categorieën zien. Voor hem is geloof meeromvattend dan wetenschap. Zijn geloof beïnvloedt al zijn doen en laten, ook zijn wetenschappelijk werk. Het christelijke mensbeeld gaat er bijvoorbeeld vanuit dat de mens ten diepste een ‘gevallen schepsel’ is, wat gevolgen heeft voor onze manier van wetenschap bedrijven. Ook hebben allerlei – ogenschijnlijk vanzelfsprekende – vooronderstellingen van de wetenschap christelijke wortels, zoals rationaliteit en begrijpelijkheid van de werkelijkheid.

Louis deed deze uitspraken in een interview in het kader van het project Test of Faith. Bekijk het interviewfragment hierboven (Engelstalig). Meer interviewfragmenten met dr. Ard Louis en andere christelijke wetenschappers zijn te vinden op de website van Test of Faith.

Lees verder over het Nationaal Debat ‘No Faith in Science’ op 10 november 2011 in Amsterdam