Frank Linde: Wat is het God-deeltje?

Op 4 juli 2012 durfden de deeltjesfysici in Genève het aan: bekendmaken dat na 50 jaar naarstig zoeken het Higgs-deeltje lijkt te zijn ontdekt. De kranten kopten met “Het god-deeltje is gevonden”. Het Higgs-deeltje is zeker een bijzonder deeltje maar of God er ook in te vangen is? Prof. dr. Frank Linde geeft antwoord op die vraag.

De ontdekking van het Higgs-deeltje was het wetenschappelijk hoogtepunt van vorig jaar. Het Higgsboson is het elementaire deeltje dat massa geeft aan alle andere deeltjes. Het is vernoemd naar de natuurkundige Peter Higgs, die in 1964 het bestaan van het deeltje voorspelde.

God-deeltje

Het Higgs-deeltje moet bestaan om het standaardmodel van de deeltjesfysica kloppend te maken. Zoals zo veel bekende fysici schreef Nobelprijswinnaar Lederman een boekje over het Higg’s deeltje. Zijn uitgever begreep dat het om een belangrijk deeltje ging en daarom verzon hij een nieuwe naam voor het higgsboson, namelijk “The God particle”.

Maar bestaat dat echt, een deeltje wat zo belangrijk is dat we God ontdekt hebben? Frank Linde: “Higgs heeft niks met God te maken, het is inderdaad een belangrijk deeltje, maar het elektron is ook een belangrijk deeltje.” Volgens Frank Linde heeft het wel de verkoop cijfers van het boekje goed gedaan maar de titel “Het God-deeltje” slaat volgens hem nergens op.

Prof. dr. Frank Linde is christen en directeur van het NWO-instituut Nikhef, het Nationaal Instituut voor deeltjesfysica.

Deze video werd gemaakt in opdracht van ForumC en de EO, in de reeks ‘Zin in wetenschap’.

Bekijk ook andere video’s met prof. Linde, we voegen hier de komende tijd elke week een video toe: