18 oktober 2021 / 

Francis Collins treedt terug als NIH directeur

Francis Collins, een bekende Amerikaanse christen-wetenschapper, treed binnenkort af als directeur van de National Institutes of Health, een overheidsdienst die biomedisch onderzoek financiert.

Collins bekleedde zijn functie sinds 2009, toen hij door president Barack Obama werd aangesteld. Daarna diende hij onder president Donald Trump, waardoor hij een van de langst zittende directeuren van de NIH werd. Collins was eerder onder meer de directeur van de Human Genome Organization (HUGO) die het eerste menselijke genoom in kaart bracht. Lang daarvoor ontdekte Collins, een geneticus van origine, de mutatie die verantwoordelijk is voor de taaislijmziekte. Dit onderzoek heeft decennia later tot een geneesmiddel geleid.

De benoeming van Collins bij de NIH kwam kort nadat hij de organisatie BioLogos had opgericht. Daarmee wilde hij vooral jonge mensen laten zien dat geloof en wetenschap geen vijanden zijn. Het was een uitvloeisel van zijn boek ‘De taal van God’, waarin hij vertelt hoe hij zijn wetenschappelijke werk en zijn christen-zijn wist te combineren.

Bij BioLogos werd hij als president opgevolgd door bioloog Darrel Falk, en later door sterrenkundige Deborah Haarsma. Die laatste meldt in een bericht over het aftreden van Collins als NIH directeur hoe BioLogos inmiddels is uitgegroeid tot een invloedrijke organisatie, met jaarlijks zo’n twee miljoen bezoekers van de website. BioLogos brengt ook een podcast uit en ontwikkelde lesmateriaal voor high schools.

Zie ook het bericht op de website van BioLogos.