Geschreven door Alister McGrath / 

26 maart 2014 / 

Heeft de wetenschap God vermoord?

Wetenschap en atheïsme lijken bij iemand als Richard Dawkins met een soort intel­lectueel klittenband aan elkaar te zitten. Is dat terecht?

Deze tekst is een vertaling van een ‘Faraday paper 9’, eerder gepubliceerd op de website van het Faraday Institute te Cambridge.

Samenvatting Faraday Paper 9

Dit paper gaat over de militant-atheïstische visie op de natuurwetenschappen die met de naam van Richard Dawkins verbonden is. Er worden grote vraagtekens geplaats bij de intellectuele aan¬nemelijkheid en feitelijke onderbouwing van deze opvatting. Heeft de voormalige popularisator van wetenschap nog wel iets anders te bieden dan antireligieuze propaganda, met wetenschap als botte bijl en zonder aandacht voor het onmiskenbare feit dat er ook veel religieus-gelovige wetenschappers zijn? Wetenschap en atheïsme lijken bij Dawkins met een soort intellectueel klittenband aan elkaar te zitten, zonder degelijke bewijsgrond zoals die verwacht zou mogen worden van een voorvechter van wetenschappelijk denken.

Het volledige paper is onderaan deze pagina te downloaden als pdf-bestand.

Over de Faraday Papers

De Faraday Papers worden gepubliceerd door het Faraday Institute for Science and Religion, St Edmund’s College, Cambridge, Verenigd Koninkrijk (www.faraday-institute.org). De Faraday Papers behandelen een breed scala van onderwerpen die te maken hebben met de interacties tussen religie en wetenschap. De Nederlandse vertalingen zijn een initiatief van ForumC.

Voor alle vertaalde faraday papers op deze site klik op het menu Faraday-papers.

Download PDF

Alister McGrath

Alister E. McGrath studeerde aanvankelijk chemie en deed onderzoek in de moleculaire biofysica, waarna hij systematische theologie ging studeren. Hij werd in Oxford hoogleraar Historische Theologie en Senior Research Fellow aan het Harris Manchester College, later Professor of Theology, Ministry, and Education aan het King’s College London en directeur van het Centre for Theology, Religion and Culture. In 2014 werd hij Andreas Idreos Professor in Science and Religion in Oxford. McGrath schreef talloze boeken over religie en wetenschap, waaronder Dawkins’ God (2004) en The Dawkins Delusion? (2007).