Geschreven door Denis Alexander / 

10 maart 2014 / 

Interactie tussen religie en wetenschap: vier modellen

Concurrerende modellen in de wetenschap worden vaak een voorwerp van levendig debat, waarna uiteindelijk meestal een model algemeen wordt geaccepteerd. Zou op die manier misschien ook de verhouding tussen religie en wetenschap in één model te vangen zijn?

Deze tekst is een vertaling van ‘Faraday paper 3’, eerder gepubliceerd op de website van het Faraday Institute te Cambridge.

Samenvatting Faraday Paper

De interacties tussen religie en wetenschap zijn divers en complex, zowel historisch gezien als in onze dagen. Wie de feiten wil begrijpen, kan baat hebben bij modellen. Dit paper vergelijkt vier belangrijke modellen die zijn ontwikkeld om interacties tussen wetenschap en religie te beschrijven. Van elk model worden de sterke en de zwakke kanten belicht. De conclusie luidt dat ‘complementariteit’ het meest vruchtbare model is om de relatie tussen wetenschappelijke en religieuze kennis te beschrijven.

Het volledige paper is onderaan deze pagina te downloaden als pdf-bestand.

Over de Faraday Papers

De Faraday Papers worden gepubliceerd door het Faraday Institute for Science and Religion, St Edmund’s College, Cambridge, Verenigd Koninkrijk (www.faraday-institute.org). De Faraday Papers behandelen een breed scala van onderwerpen die te maken hebben met de interacties tussen religie en wetenschap. De Nederlandse vertalingen zijn een initiatief van ForumC.

Voor alle vertaalde faraday papers op deze site klik op het menu Faraday-papers.

Download PDF

Denis Alexander

Denis Alexander is directeur van het Faraday Institute for Science and Religion en Fellow van St. Edmund’s College, Cambridge. Ook is hij Senior Affiliated Scientist aan The Babraham Institute te Cambridge, waar hij eerder voorzitter van het Molecular Immunology Programme en hoofd van het laboratorium voor Lymphocyte Signalling and Development was. Alexander is tevens redacteur van het blad Science & Christian Belief en auteur van Rebuilding the Matrix: Science and Faith in the 21st Century (2001).