Geschreven door Graeme Finlay / 

15 augustus 2014 / 

Menselijk genetica en het Evenbeeld van God

Ons DNA vertelt het verhaal van onze biologische oorsprong door de evolutie van zoogdieren. Maar geeft dit een complete verklaring voor de oorsprong van onze persoonlijkheid?

Deze tekst is een vertaling van een ‘Faraday paper 14’, eerder gepubliceerd op de website van het Faraday Institute te Cambridge.

Samenvatting Faraday Paper

Het DNA dat wij hebben geërfd is de huidige editie van een tekst die via onnoemelijk veel generaties voorouders is doorgegeven. Unieke merktekens in dit DNA laten zien dat we gemeenschappelijke voorouders hebben niet alleen met andere mensen maar ook (naarmate we verder teruggaan in de tijd) met andere apen, primaten en zoogdieren. Ons DNA vertelt het verhaal van onze biologische oorsprong door de evolutie van zoogdieren. Maar dat geeft geen complete verklaring voor de oorsprong van onze persoonlijkheid. Die persoonlijkheid ontstaat doordat we verhalen horen en verinnerlijken die door voorgaande generaties en samenlevingen zijn overgeleverd. Christenen geloven dat het verhaal dat essentieel is voor de ontwikkeling van een vervuld menselijk leven het verhaal is van Gods reddende werk door Jezus Christus.

Het volledige paper is onderaan deze pagina te downloaden als pdf-bestand.

Over de Faraday Papers

De Faraday Papers worden gepubliceerd door het Faraday Institute for Science and Religion, St Edmund’s College, Cambridge, Verenigd Koninkrijk (www.faraday-institute.org). De Faraday Papers behandelen een breed scala van onderwerpen die te maken hebben met de interacties tussen religie en wetenschap. De Nederlandse vertalingen zijn een initiatief van ForumC.

Download PDF

Graeme Finlay

Graeme Finlay werkt sinds 1980 in het kankeronderzoek. Hij is verbonden aan het Auckland Cancer Society Research Centre in Nieuw-Zeeland, het grootste dergelijke onderzoekslab van het zuidelijk halfrond op dit terrein. Sinds 2000 is hij ook Senior Lecturer in Scientific Pathology’ aan de Universiteit van Auckland. Dr. Finlay schrijft regelmatig artikelen en treedt op als spreker over geloof en wetenschap.