Geschreven door John Polkinghorne / 

10 maart 2014 / 

Het debat van religie en wetenschap: een kennismaking

Deelnemers aan het debat tussen religie en wetenschap volgen verschillende strategieën, al naar gelang ze de confrontatie of juist harmonie zoeken. Bij een eerste kennismaking is het echter vooral van belang om een overzicht te krijgen van de kwesties die de gespreksagenda vullen. Dit overzicht wordt gegeven in deze tekst.

Deze tekst is een vertaling van ‘Faraday paper 1’, eerder gepubliceerd op de website van het Faraday Institute te Cambridge.

Samenvatting Faraday Paper

Natuurwetenschap en theologie hebben elkaar iets te zeggen, want ze zijn allebei bezig met het zoeken naar waarheid in de vorm van gegronde overtuigingen. Belangrijke onderwerpen van gesprek zijn onder meer natuurlijke theologie, schepping, voorzienigheid en wonderen. Dit paper biedt een kort overzicht van de huidige stand van het gesprek.

Het volledige paper is onderaan deze pagina te downloaden als pdf-bestand.

Over de Faraday Papers

De Faraday Papers worden gepubliceerd door het Faraday Institute for Science and Religion, St Edmund’s College, Cambridge, Verenigd Koninkrijk (www.faraday-institute.org). De Faraday Papers behandelen een breed scala van onderwerpen die te maken hebben met de interacties tussen religie en wetenschap. De Nederlandse vertalingen zijn een initiatief van ForumC.

Voor alle vertaalde faraday papers op deze site klik op het menu Faraday-papers.

Download PDF

John Polkinghorne

De Anglicaanse priester Dr. John Polkinghorne KBE FRS werkte 25 jaar als deeltjesfysicus. Hij was hoog-leraar mathematische natuurkunde aan de Universiteit van Cambridge en daarna decaan van Queen’s Col-lege, Cambridge. Polkinghorne was de eerste voorzit-ter van de International Society for Science and Religion (2002-2004) en schreef veel boeken over religie en wetenschap, waaronder Science and Theology (SPCK 1998).