6 juni 2012 / 

Evolutie uit Koreaanse schoolboeken

Nieuws

Na een verzoek van Zuid-Koreaanse creationisten hebben uitgevers van leerboeken voor middelbare scholen besloten verschillende verwijzingen naar evolutie te schrappen.

 

Het gaat om voorbeelden van de evolutie van paarden en verwijzingen naar Archaeopteryx als voorouder van moderne vogels. Dat meldt het wetenschappelijke tijdschrift Nature in het nummer van 7 juni.

De Society for Textbook Revise, een organisatie die voortkomt uit de Korea Association for Creation Research, vroeg het ministerie van Onderwijs om aanpassingen in de lesboeken omdat er discussie is over de vraag of Archaeopteryx ‘de voorouder’ van moderne vogels is. Dat debat is er inderdaad, omdat er inmiddels veel meer gevederde dinosaurussen zijn gevonden. “Een typische strategie van creationistische onderzoekers om onderwijs in evolutie aan te vallen” stelt evolutionair psycholoog Joonghwan Jeon in Nature.

 

Het Koreaanse ministerie stuurde het verzoek van STR door naar de uitgevers, die afgelopen maand meldden dat er nieuwe uitgaven van de bewuste lesboeken komen. STR voert volgens Nature nog campagne om ook verwijzingen naar de evolutie van de mens verwijderd te krijgen en het voorbeeld van de ‘Darwinvinken’, bij wie de snavelgrootte zich aanpast aan het voedselaanbod. Dat laatste zou opvallend zijn: creationisten hebben in het algemeen geen probleem met dit soort ‘micro-evolutie’.

 

In 2009 liet een onderzoek zien dat bijna een derde van de Zuid-Koreanen niet overtuigd is door de evolutietheorie. Onder biologiedocenten meent 40 procent dat er onder wetenschappers grote twijfel bestaat of evolutie wel plaatsvindt. De helft is van mening dat de mens niet is geëvolueerd uit een niet-menselijke voorouder.

 

Een aantal Koreaanse wetenschappers wil nu meer voorlichting over wetenschap en evolutie gaan geven. Een probleem daarbij is dat er in het land maar een handvol evolutiebiologen actief is.