Ecklund onderzoekt wetenschap en religie wereldwijd

Nieuws

Socioloog Elaine Ecklund van Rice University begint een onderzoek naar de wereldwijde relatie tussen wetenschap en religie. Het betreft een cross-nationale studie naar de ideeën van 10.000 exacte wetenschappers in 6 verschillende landen over religie en wetenschap.

Het onderzoek sluit aan bij de vraag of de wereldwijde groei van wetenschap ook zal leiden tot wereldwijde secularisatie. ‘De beste manier om dit te onderzoeken’, aldus Ecklund, ‘is wetenschappers zelf te vragen hoe ze over religie denken.’ Het onderzoek richt zich op wetenschappers in 6 landen. Deze landen – de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Italië, Frankrijk en China – zijn zeer verschillend, zowel wat betreft de relatie tussen religieuze en overheidsinstellingen, de mate van religiositeit als het niveau van de wetenschappelijke infrastructuur.

Eerst wordt een enquête gehouden onder 10.000 biologen en fysici aan topuniversiteiten en onderzoeksinstituten. Vervolgens worden interviews afgenomen met 600 van deze wetenschappers. Door middel van deze twee methoden wordt onderzocht hoe wetenschappers in verschillende nationale contexten de relatie tussen wetenschap en religie zien en hoe religie en spiritualiteit invloed hebben op hun onderzoeksagenda’s, de dagelijkse interactie met studenten, en ethische beslissingen en discussies.

Resultaten van het onderzoek zullen ook gecommuniceerd worden naar het brede publiek. Ecklund hoopt dat deze publicaties de dialoog tussen wetenschappers en religieuze gemeenschappen zal stimuleren.

Ecklund deed eerder onderzoek naar de religiositeit en spiritualiteit van Amerikaanse topwetenschappers. Dit onderzoek resulteerde in het boek Science vs. Religion: What Scientists Really Think (2010) gepubliceerd bij Oxford University Press.

Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door een subsidie van 2 miljoen dollar van de Templeton World Charity Foundation.

In november 2011 was Elaine Ecklund in Nederland op uitnodiging van ForumC. Zij hield onder meer een lezing tijdens het Nationaal Debat ‘No Faith in Science’ in Amsterdam.