1 mei 2015 /
Dialoog met de ‘vijand’


Wat doe je wanneer je vijand om hulp vraagt? Wanneer hij je beter wil leren kennen? Creationst Todd Wood schreef er een blog over.
De aanleiding is een langlopende dialoog die hij al twee jaar voert met Darrel Falk, voormalig directeur van BioLogos, een organisatie die betoogt dat evolutie en christelijk geloof prima samen kunnen gaan. Wood is zelf overtuigd jonge aarde creationist. Hij deed jarenlang creationistisch onderzoek aan Baylor College, maar nadat dit programma is beëindigd heeft hij de Core Academy of Science opgericht, die cursussen in creation science aanbiedt.
Tijdverspilling
Wood en Falk ontmoetten elkaar toen ze door een derde partij werden uitgenodigd. Vrienden uit de creationistische beweging waarschuwden Wood de uitnodiging niet aan te nemen. Toen hij dat toch deed, vonden sommigen dat hij zich daarmee compromitteerde. Anderen vonden het tijdverspilling.
Toch deed en doet Wood het. Zijn reden: ik wil niet zijn als de onwillige profeet Jona, zo schrifjt hij op zijn blog. Christus ging altijd in op hulpvragen, stelt Wood, en Falk heeft zijn hulp gevraagd, om hem beter te leren begrijpen. En het begrip voor elkaars stanspunt groeit wederzijds, al komen ze inhoudelijk niet dichter bij elkaar. ‘Maar Darrel luistert echt naar mij, en dat is toch belangrijk’, vindt Wood.
Eenheid
Een reactie van Falk is ook op de site van Wood geplaatst. Daarin vertelt hij dat ze een uur per week Skypen. Falk benadrukt het wederzijdse respect. En hij verwijst naar het ‘Hogepriesterlijk gebed’ van Jezus in Johannes 17, waarin hij bidt om de eenheid van zijn volgelingen.
De gesprekken gaan onder meer over de vraag hoe twee christenen met een fikse kennis van de biologie toch tot zulke verschillende standpunten kunnen komen. Wellicht, denkt Falk, zullen ze de ervaringen van hun tweegesprekken in de toekomst breder delen. Wat hij er nu van zegt is dat het niet erg productief is om elkaar vanachter de barricades te bestoken. Bovendien, christenen zijn geroepen om elkaar lief te hebben – en om de vijand lief te hebben. ‘Als volgers van Christus moeten we bekend staan om onze liefde, zelfs wanneer het object van die liefde onze ‘doodsvijand’ is.’