22 november 2019 / 

De voor- en nadelen van religie voor families

Religie kan helpen om financiële zorgen te verminderen, maar zorgt soms ook voor extra stress. Dat blijkt uit een onderzoek van de           Universiteit van Arizona.

De onderzoekers gebruikten interviews met 172 gelovige ouders en religieuze leiders in Ierland en het Verenigd Koninkrijk om de relatie tussen religie en financiële stress te onderzoeken. De gegevens waren voor een ander onderzoek verzameld. Deelnemers waren voornamelijk christenen, maar 10 procent was moslim, vier procent joods en acht procent volgde een andere religie.

Materialistisch

Hun conclusie is dat de relatie tussen geloof en financiële zorgen niet zwart-wit was. De geloofsovertuiging had een aantal stress-verlagende effecten, bijvoorbeeld doordat gelovigen minder materialistisch waren, tevreden waren als ze geld konden weggeven en door de overtuiging dat ze hulp kregen van God.

Aan de negatieve kant staat een gevoel niet bij de rest van de maatschappij te horen (door andere ethische principes of simpelweg andere kleding), de druk om geld te geven aan de religieuze instelling of aan goede doelen en de tijd die mensen kwijt zijn aan het bijhouden van religieuze verplichtingen.

Hulpverleners

Volgens de onderzoekers is het belangrijk dat bijvoorbeeld hulpverleners de religieuze achtergrond van hulpvragers kennen, en daarmee de positieve en negatieve gevolgen kunnen meenemen in de begeleiding. Religie en geld hebben allebei een grote invloed op het dagelijks leven – onderzoek naar de interactie tussen die twee is daarom belangrijk, zeggen de wetenschappers.

Hun onderzoek is op 18 november gepubliceerd in het tijdschrift Psychology of Religion and Spirituality. Referentie: LeBaron, Ashley B.,Kelley, Heather H.,Hill, E. Jeffrey,Galbraith, Quinn: Finances, religion, and the FAAR model: How religion exacerbates and alleviates financial stress. DOI 10.1037/rel0000294

Bron: persbericht University of Arizona.