8 februari 2013 / 

Church of England actief in hulpverlening

Nieuws

In acht van de tien Church of England parochies zijn kerkleden actief betrokken bij de zorg voor de lokale gemeenschap. In ruim de helft van de parochies loopt ten minste één structureel sociaal hulpprogramma.

 

Dat blijkt uit een inventarisatie van het Church Urban Fund, een organisatie die christenen helpt bij het opzetten en uitvoeren van hulpverleningsprojecten. In ruim 6500 parochies lopen projecten gericht op ouderen, kinderen en immigranten. De inventarisatie beperkt zich tot de Anglicaanse kerk, maar ook bij andere kerkgenootschappen lopen veel van dit soort projecten, meldt de Britse krant The Telegraph.

Aartsbisschop van Canterbury Justin Welby, de leider van de Anglicaanse kerk, had eerder al een oproep gedaan aan kerken om in het gat te stappen dat de afgelopen jaren door de financiële crisis is ontstaan. Volgens Welby biedt deze crisis ‘de grootste kans sinds de tweede wereldoorlog’ om de lokale gemeenschap te bereiken.

Kortingen op werkloosheids- en bijstandsuitkeringen hebben veel mensen in een sociaal isolement gedreven. Net als in Nederland wordt verwacht dat lokale gemeenschappen de lokale zorg zelf regelen. Volgens het Church Urban Fund doen vrijwilligers uit de kerken dat ook.