24 januari 2013 / 

Bryan College trekt stekker uit creationistisch onderzoek

 

Nieuws

Bryan College, een evangelisch ‘college’ in Dayton, Tennessee, stopt met de financiering van het Center for Origins Research (CORE).

 

 

De huidige directeur van CORE, Todd Wood, geldt als een van de meest serieuze creationistische onderzoekers van dit moment. Zelfs de doorgaans anti-religieuze website Panda’s Thumb betreurt de sluiting van CORE met ingang van 30 juni, waardoor Wood zijn baan zal verliezen, net als twee andere medewerkers.

Todd Wood staat bekend om zijn kritische houding ten opzichte van veel ‘creation science’. Hij verzet zich tegen onwetenschappelijke kritiek op evolutie. Wood maakt zich voortdurend sterk voor een meer kritische houding binnen het creationistisch onderzoek en hogere wetenschappelijke kwaliteitseisen.

Wood deed op zijn weblog een paar jaar geleden de uitspraak dat er wel degelijk veel bewijs is voor evolutie. Toch stelt hij, op grond van de Bijbel, dat evolutie niet waar kan zijn. Binnen CORE probeert hij met statistische analyses aan te tonen dat er wel degelijk hoofdsoorten (baramin) zijn geschapen.

Het verdwijnen van CORE is een gevolg van tegenvallende inkomsten bij Bryan College, zo meldt het bestuur op de website. De studentenaantallen liepen terug en er moest bezuinigd worden. Omdat CORE maar een beperkte bijdrage levert aan het onderwijs, moest dit centrum sneuvelen. Wel is Bryan College bereid CORE te blijven huisvesten, wanneer de salariskosten van de medewerkers door anderen worden gefinancierd.

Op zijn eigen weblog zegt Wood het besluit te respecteren. Hij erkent dat zijn positie als onderzoeker aan een college dat eigenlijk alleen onderwijs geeft, een ‘luxe’ is. En wanneer er bezuinigd moet worden, verdwijnt de luxe het eerst. Maar Wood heeft goede hoop dat er toch nog extern geld komt voor CORE. ‘Er gebeuren dingen in het land die CORE niet alleen  kunnen redden , maar die voor een echte wederopstanding kunnen zorgen met een vernieuwd doel en een vernieuwde identiteit’, schrijft hij op zijn website.