1 mei 2013 / 

BioLogos: helft Amerikaanse pastors gelooft in jonge aarde

Nieuws

Iets meer dan de helft van de Amerikaanse voorgangers denkt dat de aarde hoogstens zo’n 10.000 jaar oud is. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd in opdracht van BioLogos.

 

De Christelijke onderzoeksorganisatie Barna ondervroeg 743 Amerikaanse voorgangers voor het onderzoek over hun visie op de schepping. De eerste resultaten van het onderzoek zijn net gepubliceerd op de website van BioLogos.

Iets meer dan de helft (54 procent) gelooft dat de aarde jong is. Die groep valt uiteen in 19 procent die dat heel zeker weet, en 35 procent die wel uitgaat van zes scheppingsdagen van 24 uur maar ook enig voorbehoud maakt. Nog eens 15 procent valt in de categorie ‘progressief creationisme’, met een oude aarde en een schepping in mogelijk zeer lange tijdperken.

Drie procent van de voorgangers staat volledig achter het idee van theïstische evolutie, terwijl nog eens15 procent wel gelooft dat God via natuurlijk processen schiep, maar daarbij enig voorbehoud maakt. De resterende 12 procent heeft geen mening over hoe God de aarde  en het leven daarop schiep.

Een groot deel van de voorgangers (uit alle kampen) vindt vragen over geloof en wetenschap belangrijk. De discussie tussen christenen over schepping of evolutie is volgens hen ook schadelijk voor het getuigenis van de kerk.

Ruim de helft van de voorgangers vindt dat schepping via evolutie de autoriteit van de Bijbel vermindert. Een ander probleem is dat er in een evolutionaire schepping geen eerste mensenpaar was. Maar 26 procent van de ondervraagden meent dat schepping via evolutie helemaal geen probleem is.

Meer dan de helft van de voorgangers die geloven in een jonge aarde denken dat het een probleem zou zijn voor hun bediening wanneer ze van mening zouden veranderen over de scheppingsvraag. Bij voorgangers die uitgaan van theïstische evolutie is dit minder: ongeveer een op de vijf denkt dat een verandering van visie problemen in de eigen kerk zou opleveren.

In de maandelijkse nieuwsbrief The Conversation kondigt BioLogos aan dat er de komende tijd meer gegevens uit het onderzoek naar buiten zullen komen.