5 mei 2014 / 

Amerika niet overtuigd van oerknal

Nieuws

Een kleine meerderheid (51 procent) van de Amerikanen denkt niet dat ons universum 13,8 miljard jaar geleden met een ‘Oerknal’ is begonnen.

 

Dat blijkt uit een onderzoek van Associated Press. Ook evolutie is niet populair in de VS: vier op de tien denkt dat het leven op aarde niet via 4,5 miljard jaar aan natuurlijke selectie kan zijn ontwikkeld tot wat wij nu zien. Een vergelijkbaar percentage twijfelt aan de opwarming van de aarde.

 

Andere wetenschappelijke conclusies worden wel breed onderschreven. Slechts 4 procent van de ondervraagden denkt dat roken en longkanker niets met elkaar te maken hebben, 6 procent is het niet eens met de stelling dat psychiatrische aandoeningen het gevolg zijn van een probleem in de hersenen en bijna een op de acht twijfelt aan het bestaan van een ‘genetische code’ in onze cellen. Een grotere groep, 15 procent, twijfelt aan de veiligheid en werkzaamheid van vaccinaties.

 

In een reactie stellen diverse wetenschappers hun zorg uit over deze uitkomst. Meningen en overtuigingen lijken het doorgaans te winnen van wat zij als ‘wetenschappelijke feiten’ zien.

 

Schepper

Het zijn vooral (maar niet alleen) protestantse gelovigen die twijfelen aan de wetenschappelijke stellingen in het onderzoek. Zo denkt 54 procent van de ondervraagden dat er een schepper moet zijn, gezien de enorme complexiteit van het universum. Bij evangelische protestanten ligt dat cijfer op 87 procent.

 

Zowel Francisco Ayala, voormalig priester en nu hoogleraar biologie en filosofie aan de Universiteit van California in Irvine, als Darrel Falk, hoogleraar biologie aan Point Loma Nazarene University en evangelisch christen, stellen in een commentaar dat geloof en wetenschap elkaar niet hoeven bijten. ‘The story of the cosmos and the Big Bang of creation is not inconsistent with the message of Genesis 1, and there is much profound biblical scholarship to demonstrate this’, aldus Falk.