12 november 2021 / 

Alister McGrath introduceert ‘Geloof en wetenschap’ via videoserie

Het Ian Ramsey Centre for Science and Religion heeft een serie van 27 korte video’s online gezet, waarin de Britse theoloog Alister McGrath een introductie op de relatie tussen geloof en wetenschap geeft.

De Engelstalige video’s duren elk zo’n acht minuten en zijn informeel: McGrath spreekt zonder script met een boekenkast als achtergrond. De enige ‘versiering’ van de filmpjes bestaat uit het incidenteel gebruik van een zwart tekstbord om citaten weer te geven. Maar de inhoud is helder op de typerende wijze van McGrath. Het doel van de serie is om een snelle introductie te geven van het denken over de relatie tussen geloof en wetenschap.

Natuurlijke theologie

Hij bespreekt in de video’s tal van bekende vragen over de relatie tussen geloof en wetenschap. Hoe verhouden geloof en wetenschap zicht tot elkaar, is er een conflict? (Spoiler: nee) En hoe verschillende de rollen van wetenschap en religie? McGrath haalt hierbij onder meer het concept van de ‘verschillende kaarten’ aan van filosofe Mary Midgley: geloof en wetenschap zijn verschillende kaarten van dezelfde realiteit.

De mogelijkheid van wonderen in een wereld geregeerd door natuurwetten komt ook ter sprake, net als de basisprincipes van wetenschap en geloof. Ook gaat hij in op ‘natuurlijke theologie’ en de manier waarop Darwin tot de conclusie kwam dat het vermeende ontwerp in de natuur is ontstaan door een proces van evolutionaire aanpassing. In de laatste video vat McGrath de serie nog eens samen. Daarin belooft hij ook dat er na deze introductie ook een aantal langer video’s zullen worden gemaakt, van elk zo’n twintig minuten, om diverse thema’s verder uit te diepen.

Zie voor de serie video’s het YouTube kanaal van McGrath