Afstand van het onwaarschijnlijke christelijke geloof

Al op jonge leeftijd was Onno van Schayk gefascineerd door de natuur en de vraag hoe mensen in elkaar zitten. Ook was hij een  idealist die zich ergerde als mensen achteloos bezig waren met het vervuilen van hun omgeving. Hoe komen deze kenmerken terug in zijn werk als wetenschapper? Wat heeft hem geholpen om een realist te worden? Een interview over nieuwsgierigheid, idealisme en de realiteit van het christelijk geloof, voor geloofenwetenschap.nl.

Van Schayk nam een periode afstand van het geloof van zijn kerkelijke ouders. Hij kreeg steeds meer vragen en raakte ervan overtuigd dat het geloof onwaarschijnlijk is. Hij nam het besluit om niet meer te geloven en ook in zijn levensstijl geen rekening te houden met christelijke waarden.

Op welke manier sprak het christelijke geloof hem later aan en hoe raakte hij weer overtuigd van de realiteit van het christelijk geloof? Hoe kwam hij tot zijn besluit om te geloven?

Onno van Schayk is hoogleraar preventieve geneeskunde. Daarnaast is hij directeur van een onderzoeksinstituut en verantwoordelijk voor 12 vakgroepen en zo’n 120 lopende onderzoeksprojecten. Het instituut behoort tot de internationale top en is als excellent beoordeeld. Hij is regelmatig in de media in verband met zijn onderzoek naar astma en zijn onderzoek naar de gevolgen van roken.

Deze video werd gemaakt in opdracht van ForumC en de EO, in de reeks ‘Zin in wetenschap’.

Bekijk ook de andere video’s met prof. Van Schayk